CONTACT

Het spoor van Orwell is verschenen bij Uitgeverij Atlas. Het ISBN is 9789045083483, het boek telt 352 pagina’s en de winkelprijs is € 24,95. U kunt het hier direct bestellen. Bekijk een voorpublicatie op de website van boekhandel Athenaeum.

Interesse in een lezing of ander optreden bij uw bibliotheek, leesclub, enz.? De figuur van George Orwell is bij uitstek geschikt voor een boeiende avond of middag vol geschiedenis, landschap en pakkende citaten. Uiteraard kan dit vergezeld gaan van projectie van illustraties. Ook uw eigen suggesties of voorstellen zijn welkom.

Contactgegevens:

Marco Daane
Tel. (015) 369 56 43
E-mail mdaane [apenstaartje] planet.nl

Over de auteur

Marco Daane (Oost-Souburg, 1959) schrijft vooral over andere schrijvers. Daarvoor duikt hij graag in archieven, documenten, oude perspublicaties en waar nodig zelfs onder de grond (zoals op de foto), op zoek naar de verhalen uit het verleden. Hij is lid van de zeskoppige redactie van het tijdschrift De Parelduiker (motto, naar Multatuli: 'Een parelduiker vreest den modder niet'), dat zich richt op het literair-historische verhaal – goed geschreven en gedocumenteerd, en of het nu om petits histoires of grote levensverhalen gaat: altijd nieuw en altijd interessant.

In 2001 verscheen van hem bij De Arbeiderspers de biografie De vrijheid nog veroveren. Richard Minne (1891-1965), waarin hij het leven boekstaafde van deze legendarische Vlaamse dichter, schrijver, journalist en boer. Het boek stond op de longlist van de AKO Literatuurprijs 2002.

Uit 2002 stamt U schijnt de stad niet goed te kennen? Een literaire wandeling door het Antwerpen van Willem Elsschot, dat hij samen met Elsschotkenner Wieneke ’t Hoen schreef voor Uitgeverij Bas Lubberhuizen. 'Na afloop ken je 't stad beter dan ooit,' schreef Paul de Moor in De Standaard over de wandelroutes in dit boekje.

Bij Atlas verscheen in 2008 Marco Daanes vorige boek, de bundel Een eigen koninkrijk over zes schrijvers en zes eilanden. De media erover:
'Enerzijds reisverhaal, tegelijkertijd literaire speurtocht, maar ook een documentaire, een persoonlijk portret van zo'n auteur en tegelijkertijd van de geografie van dat eiland, op een heel mooie versmolten manier verwoord.'
(Frénk van der Linden, Kunststof)
Een alternatief reisverslag, maar vooral een persoonlijke zoektocht op het scherp van psychologie, ecologie en literatuur.’ (De Morgen)
‘Heerlijk boek dat je minstens een keer of tien smachtend naar je bergschoenen en reiskoffer doet kijken.’ (Leeuwarder Courant)

Beluister hieronder het interview met de auteur over Een eigen koninkrijk uit het radioprogramma Kunststof van 27 juni 2008.Get Microsoft Silverlight
Of klik voor de flashversie.

Marco Daane publiceerde verder in tijdschriften als Tirade, Biografie Bulletin, Britain, Maatstaf, Revolver, Zeeuws Tijdschrift, Ons Erfdeel, etc., in het tijdschrift over wielrennen De Muur en in diverse boeken en bundels met artikelen of essays. Hij was medesamensteller van de Verzamelde verhalen van Richard Minne (Uitgeverij G.A. van Oorschot, 1996), van het literaire stadsboek Gent, de dubbelzinnige (Bas Lubberhuizen, 2000) en van de bloemlezing Halve muiterij met verhalen van Joop Waasdorp (Thomas Rap, 2006).