HET SPOOR IN BOEKVORM

Voor Het spoor van Orwell trok auteur Marco Daane eropuit door Orwellland. Hij volgde het spoor van Orwell door de (vooral Britse) wereld en trok naar de plekken waar hij zich heeft opgehouden en over heeft geschreven. Ter plekke bekeek hij wat er nog van toen resteert en zocht hij uit of en hoe de auteur nog voortleeft. Die ervaringen gebruikte hij als uitgangspunt voor Het spoor van Orwell.

Voor Orwell waren plaats en tijd belangrijk. Drie ‘documentaire’ boeken en zijn eerste roman dragen hun locaties en decors zelfs in de titels: Down and Out in Paris and London (1933), Burmese Days (1934), The Road to Wigan Pier (1937) en Homage to Catalonia (1938). In al deze en andere werken spelen herinnering, beleving en omgeving een grote rol. Onnodig te zeggen dat Orwells wereldbeeld en beleving op die plaatsen ontstaan en geëvolueerd zijn.

Marco Daane diepte daar de nodige nog niet gedocumenteerde, onbekende gegevens over op. Het spoor van Orwell bevat bijvoorbeeld foto’s van Orwells eerste huis in Henley-on-Thames, van ‘zijn’ politiebureau in het Burmese Katha, van het Parijse hotel waar Orwell in 1929 bordenwasser was, van de mijn bij Wigan waar hij ondergronds ging en de penswinkel aldaar waarboven hij logeerde, van de Spaanse slagvelden waar Orwell als vrijwilliger vocht (foto rechts), van een van zijn stamkroegen in Londen en van het sanatorium in de Cotswolds dat zijn voorlaatste verblijfplaats werd. Onderweg traceerde Daane ook de plaatsen waar Orwell zijn geliefde openluchtseks beleefde – of probeerde te beleven – met de vrouwen uit zijn leven, de locatie waar Orwell meedeed aan de hoppluk in Kent en de topografie van het plaatsje Knype Hill uit de roman A Clergyman’s Daughter. Dat blijkt, en niet zonder reden, een vrij doorzichtige omwerking te zijn van de badplaats Southwold, waar zijn ouders zich in 1921 hadden gevestigd.

Het spoor van Orwell is een zoektocht naar die plaatsen en naar de sporen en weerklank ervan in Orwells werk. Zijn boeken weerspiegelen Orwells ter plekke ontstane of gegroeide opvattingen over zijn tijd en de wereld om hem heen. In het geval van zijn zwerversreportage Down and Out in Paris and London, de industriële documentaire The Road to Wigan Pier en het oorlogsrelaas Homage to Catalonia is direct duidelijk waarover Orwell schreef. In zijn romans keren die ervaringen en plaatsen evenzeer terug. Zijn magnum opus 1984 is een toekomstroman, maar ook een historische roman waarvan de gegevens terugvoeren naar de Tweede Wereldoorlog; en ook een topografische roman waarvan de ‘plattegrond’ terugvoert naar talloze plekken in Londen die voor hem van belang waren. (Hiernaast: het kerkje van St. Clement's Dane, tijdens de oorlog getroffen door Duitse bommen, keerde in 1984 terug als een vergeten reliek van een verdwenen tijd, alleen nog bekend van oude prenten en een volksrijmpje.)

Daarnaast passeren in Het spoor van Orwell soms onverwachte vragen en antwoorden de revue, over de achtergronden van al die plaatsen, de nasleep van al die gebeurtenissen en de weerklank ervan bij andere auteurs. Waarom gebruikt het Birmese militaire regime een boek van Orwell als propagandamateriaal? Wat heeft hij te maken met het kerkje dat de thuishaven is van koor en orkest van de Academy of St. Martin-in-the-Fields (foto)? Hoe kwam het dat een sluipschutter in de Spaanse Burgeroorlog hem in één seconde van grote afstand wist te vellen? Wat schreef Albert Camus over het Parijse ziekenhuis waar Orwell opgenomen was?

Het spoor van Orwell is geen reisgids, maar wel als gids te gebruiken – voor het werk en leven van Orwell, en ook voor de plaatsen waar hij woonde, werkte en over schreef. Met de tijdlijn, maar zeker met de kaart is deze boeiende, belangrijke en verslavende auteur hier op te zoeken en te volgen.

Boekgegevens

Het spoor van Orwell door Marco Daane is verschenen bij Uitgeverij Atlas.
ISBN 9789045083483, 352 pp., € 24,95, hier direct te bestellen.
Bekijk een voorpublicatie op de website van boekhandel Athenaeum.