VERDER LEZEN

Nederlandstalige boeken in druk

Aan de grond in Londen en Parijs (Down and Out in Paris and London; Atlas)

Happend naar lucht (Coming up for Air; Atlas)

Animal Farm (De Arbeiderspers) - eindelijk onder de oorspronkelijke titel, na jarenlang als Boerderij der dieren te zijn uitgegeven.

1984 (Nineteen Eighty-Four; De Arbeiderspers)

Nederlandstalige boeken tweedehands

Een olifant omleggen. Essays, journalistiek en brieven. Vertaling Lore Coutinho en Martin Schouten. Amsterdam 1973. (Privé-domein 23.)
Deze selectie biedt een aantal van Orwells allerbeste essays en artikelen in vertaling (geen brieven, hoewel de ondertitel dat suggereert), waaronder 'Why I Write', 'A Hanging', 'Shooting an Elephant', 'The Art of Donald McGill', 'Notes on Nationalism', 'Some Thoughts on the Common Toad' en 'Such, Such Were the Joys'. Her en der verkrijgbaar via www.boekwinkeltjes.nl of www.antiqbook.nl.

Engelstalige bundels

Collected Novels
In deze Penguinomnibus zijn Burmese Days, A Clergyman's Daughter, Keep the Aspidistra Flying, Coming up for Air, Animal Farm en 1984 in een band bijeengebracht. Orwell, die zichzelf niet beschouwde als een romanschrijver, zou er vreemd van hebben opgekeken!

In de reeks Penguin Modern Classics zijn vier bundels verschenen waarin belangrijke boeken van Orwell zijn uitgegeven samen met brieven, artikelen en andere teksten over hetzelfde onderwerp.

Orwell and the Dispossessed
Bevat Down and Out in Paris and Londen plus Orwells andere teksten over armoede, zwervers en zijn eigen ervaringen daaromtrent.

Orwell's England
Bevat The Road to Wigan Pier en essays, recensies, brieven en gedichten over de staat van zijn land.

Orwell in Spain
Bevat Homage to Catalonia en artikelen, brieven en documenten rond Orwells betrokkenheid bij de Spaanse Burgeroorlog.

Orwell and Politics
Bevat Animal Farm en tal van essays en artikelen die de ontwikkeling van Orwells politieke denken boekstaven.

Diaries en A Life in Letters
De meest recente Orwelluitgaven zijn twee omvangrijke selecties uit zijn dagboeken en brieven, voorzien van Peter Davisons annotaties uit de twintigdelige Complete Works.

Biografieën

Een slechte biografie van Orwell valt bijna niet te schrijven, gezien het leven dat hij leidde en de carrière die hij maakte. Al zijn biografen onderscheiden zich bovendien door een grote toewijding aan hun onderwerp.

De eerste biografieën
Onbetwist meesterstuk blijft George Orwell. A Life van Bernard Crick (1980), de eerste volledige biografie. Crick ontrafelde het complexe geheel van Orwells leven en werk en wist vooral zijn politieke werk en betekenis te duiden. Hij citeert ook uitvoerig uit brieven en andere documenten. Overigens kwam een en ander hem op een aanvaring met Orwells weduwe Sonia te staan. Voordat zij publicatie in de weg kon staan, overleed ze echter. Orwell van Michael Shelden (die zijn boek in 1991 merkwaardig genoeg als The Authorized Biography uitbracht, terwijl er niemand was om het te autoriseren) is een goed geschreven en geresearchte biografie die wat meer op de persoon inzoomt.

De biografieën uit Orwells centenary 2003
Het laatste geldt eveneens voor Orwell. The Life van D.J. Taylor, die zich ook kritisch op een aantal eigenschappen van Orwell werpt. George Orwell van Gordon Bowker kan soms wat op de zenuwen werken, omdat Bowker achter elke hoek en elk detail een bepaalde betekenis vermoedt. Wie daar doorheen prikt, vindt echter een schat aan nieuwe gegevens, onder meer over Orwells jeugd en over de manier waarop de Spaanse en Russische communisten hem in 1937 in de peiling hadden.

Tussen deze vroege en late tweetallen schreef Jeffrey Meyers nog Orwell. Wintry Conscience of a Generation (2000), over het geheel genomen de minste van deze levensbeschrijvingen. De 'clandestiene' tweedelige levensbeschrijving door Peter Stansky en William Abrahams, The Unknown Orwell (1972) en Orwell: the Transformation (1979), heeft veel sporen blootgelegd en wegen gebaand, maar geldt inmiddels ook als achterhaald en soms onzorgvuldig. Deze biografie beslaat bovendien slechts een deel van Orwells leven, tot een eind in de jaren dertig.